Sunday, 19 April 2020

Transfer settings Hue Bridge V1 to V2 - How to

Vanaf 30 april 2020 stopt Signify (voorheen Philips Lighting) met het uitbrengen van software updates voor de Hue Bridge versie 1 en verliest deze Bridge zijn compatibiliteit met on-line services. 5 jaar na introductie is dit product blijkbaar stokoud ...

Vooruit maar; Bridge versie 2 belooft meer moois en de vraag is dus hoe de nieuwe versie de oude kan vervangen met behoud van alle instellingen.
Wie de doos van V2 opent treft daar: de bridge, een voeding en een ethernetkabeltje. En twee op 7x7 cm gevouwen papiertjes. Het ene exemplaar kan direct terzijde; het vermeldt de EU conformiteit van het product in 28 talen. Het andere foldertje lijkt op de gebruiker gericht. Hier treffen we eveneens in 28 talen de volgende instructies aan:
  • Welkom in de wereld van Hue
  • Steek de stekkers van de lampen in de stopcontacten en doe ze aan
  • Download de Hue App en volg de instructies op.
Daar moeten we het mee doen. 28 Keer het symbool van een lampje, het woord APP en een bridge met WiFi-aanduiding werkt op de lachspieren en vraagt bij elkaar meer ruimte dan de ‘instructietekst’. En, oh ja, op de voorkant staat een link op naar www.meethue.com/getstarted. Die brengt je naar een flashy website die gericht is op nieuwkomers en vooral ingegeven lijkt te zijn door marketing en feelgood. Geen clou over hoe de transitie in te zetten.
Toch is er nog, in kleine lettertjes op het papiertje lezen: “Meer informatie over de installatie van jouw nieuwe Hue bridge in een bestaande Hue configuratie vind je op www.meethue.com/connect-my-bridge. Dat lijkt de weg naar de werkwijze waarnaar we zoeken. We kijken: het blijkt een soort FAQ pagina met enkele tientallen, nogal basic, vragen en antwoorden, maar niet de informatie die op het foldertje wordt aangekondigd.
Hoe nu verder? Google helpt. Op iCulture staat een stappenplan met de belangrijke mededeling, nl. dat de oude bridge op je netwerk aangesloten moet blijven en de nieuwe ook. Gebruik even een ethernetswitch als je onvoldoende vrije poorten hebt, of verwijder tijdelijk een component die niet vitaal is.
De volgende poging:
  • Downloaden en starten Hue App die Bridge V2 ondersteunt;
  • Open deze en laat zoeken naar de Bridge. In mijn geval moest ik een keer of 5 de knop op de bridge indrukken om de pairing met de app voor elkaar te brengen. Enfin, gelukt. Maar hoe nu de oude configuratie te benaderen?
  • Dan maar eens de app (automatisch) de aanwezige lampen laten zoeken. Helaas, geen enkele lamp gevonden.
  • Misschien lampen zoeken op serienummer. Jammer, maar helaas, ook niets.
Dead-endsituatie. Op @tweethue is webcare voor Hue te vinden. Navraag aldaar levert het volgende, werkende, stappenplan:
  • Sluit Bridge V1 en V2 beide aan op je netwerk (dat klopte dus bij iCulture)
  • Open de oude app, die V1 ondersteunt
  • Ga naar <settings>
  • Ga dan naar <Hue Bridges>
  • Je ziet dan de naam van je oude bridge; druk op het blauwe ‘i’-tje aan de rechterzijde achter je bridgenaam;
  • Kies uit het menu dat verschijnt: <Transfer settings> en kies die optie.
  • Volg daarna de on-screen instructies:





Na deze actie blijken inderdaad de bestaande instellingen en lampen in de V2 te zijn opgenomen en zijn ze bedienbaar. De oude V1 kan nu uit het netwerk verwijderd worden. Het proces werkt goed, maar Signify/Philips schiet volstrekt tekort door bovenstaande werkwijze niet op te nemen in de handleiding, op de faq-pagina, noch anderszins vindbaar te maken. Tweethue heeft beloofd de bevindingen door te geven ...





No comments:

Post a Comment