De app wekt heel intuïtief en heeft de kaart van OpenStreetMap aan boord waardoor actualiteit geborgd is. In de instellingen kun je aanvinken welke inrichtingselementen je wilt kunnen zien.
Voor een melding selecteer je een adres om de juiste kaartuitsnede in beeld te krijgen. Om het straatmeubilair en de meldingen te kunnen zien moet je voldoende inzoomen. De app toont dat ook, onderin het scherm met een geel blokje.
Het voorbeeld hieronder toont het bekende knelpunt op de hoek van de Universiteitsweg en de Leuvenlaan.
Als je de in rood weergegeven melding aanklikt wordt deze geel en opent er een pop-up met de meldingsgegevens. Zo kun je lezen en er ook nog aan toevoegen. Om je punt te verduidelijken kunnen er foto’s worden geüpload, zoals de melder hier deed.
Een nieuwe melding maken, bijvoorbeeld van een uitgevallen lichtmast? Selecteer de mast op de kaart. Je krijgt ter controle zelfs het nummer ervan zoals dat er met een sticker op is aangebracht in beeld. Voor de kenners: onderstaand voorbeeld geeft mast 610, de 600-serie zijn lichtmasten van de Universiteit Utrecht. Ook deze zijn ondergebracht in het gemeentelijk beheersysteem, dus ook storingen of schade aan UU-masten kunnen met deze app aangemeld worden.
In het meldformulier dat via het blauwe vak geselecteerd kan worden kun je de melding specificeren en evt een foto bijvoegen.
Soms is een pull-downmenu opgenomen om de melding makkelijker te kunnen categoriseren, als de aard van de melding meer divers kan zijn is een vrij tekstvak beschikbaar.
De gemeente Utrecht streeft naar een afhandelingstermijn van 3 weken.