Friday, 15 November 2013

4G

En ja, op 14 november was de regio Utrecht aan de beurt bij T-Mobile.



- Posted using BlogPress on the fly

Tuesday, 12 November 2013

Voetbaltraining

Op bezoek bij de TU/e kun je zomaar in een training van Tech United belanden.

YouTube Video

- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, 9 November 2013

OV-fiets op alternatieve locatie

Utrecht zoekt mogelijk om aan de weg te timmeren als fietsstad. Een nieuwtje is de mogelijkheid om een ov-fiets te scoren op een andere plek dan een station. De werknemers van Rijnsweerd (en de bewoners) kunnen bij ASR op de hoek van de Archimedeslaan en de Pythagoraslaan sinds kort uit een onbemande stalling een ov-fiets lenen. Het werkt simpel, maar doeltreffend. Het is een transparante stalling, dus je kunt van buiten zien of er fietsen op voorraad zijn. Er staan er maximaal 16. Je kunt 24/7 terecht.



Een paslezer stelt je in staat met je OV-fietspas, OV-chipkaart (als het chipnummer bij OV-fiets is geregistreerd) of Utrecht Bereikbaarpas de stalling in te gaan.
Als je binnen bent dan kun je een fietssleutel uit het kluisje halen. Ook dat gaat simpel met je pas: aanbieden bij de lezer stuurt een rolluikje omhoog. Jouw fietssleutel trek je uit een oplichtend dock.






Terugbrengen gaat op dezelfde manier. De automaat vraagt of je de fiets in goede staat of met schade terugbrengt. De sleutelhanger kun je in iedere lege positie steken. Een soortgelijk uitgiftepunt is in voorbereiding voor het centrum van De Uithof.

- Posted using BlogPress on the fly

Thursday, 8 August 2013

Famous European Architecture ...

Luke Sheperd:
Nightvision is a celebration of the brilliance and diversity of architecture found across Europe. Over the course of three months I journeyed with a friend through 36 cities in 21 countries with the ambition of capturing some of the greatest European structures in a new and unique way. Comprised of thousands of carefully taken photographs, strung together and stabilized in post-production, Nightvision aims to inspire appreciation for these man-made landmarks.

NIGHTVISION from Luke Shepard on Vimeo.




- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, 3 August 2013

Kruisvaarttracė in beeld

Om de Uithoflijn over de Adama van Scheltemabaan te kunnen aanleggen moet de bussen uitwijken naar de westkant van het spoor. De kwaliteit van de inpassing in het Kruisvaarttracė wordt geïllustreerd met een nieuw uitgebrachte 3D animatie.

.


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Kruisvaarttracė in beeld

Monday, 10 June 2013

Smart e-bike van @huduurzaamdoen aan de tand gevoeld, deel 2

Na een week gebruik van de Smart e-bike van @HUduurzaamdoen vandaag weer volledig op spierkracht op pad. Tijd voor een korte terugblik. Een week, met in mijn geval zo'n 150 kilometer gebruik is voldoende voor een goed overzicht van de kracht en de zwakheden van de bike.



Een wat klamme rug vanochtend zonder rugzak geeft wel het beste verschil: die motor brengt je echt gemakkelijker waar je wilt zijn, en een trip van een kilometer of 10 is een ideale afstand. Constante snelheid en wind of geen wind, heel goed planbare reistijden. Dat brengt gelijk de vraag op hoever je weg, en vooral, hoe ver je weer terug kunt fietsen. Mijn piekdag kende in totaal 40 km en bij thuiskomst had ik nog een procent of 15 batterijlading over, terwijl ik zeker niet op maximaal geschakeld had. De betekent een actieradius van net over de 50 km en dat is echt te weinig en veel minder dan de opgegeven waarde van 90 tot 100 km. Voor serieus gebruik is het dus slim om een tweede laadapparaatje te hebben voor naast je bureau. Die lader is overigens van bescheiden omvang, dus hij kan zelfs eventueel in de rugzak meegenomen worden.

De Smart is gericht op de sportieve fietser wat voor de geoefende forens prima is, stevig zadel en heel direct sturend, ook door het relatief korte frame. Als je weinig op een fietszadel komt is het echt even wennen! Hij oogt futuristisch en de afwerking is uitstekend. Het is een fiets waarmee je direct overal reacties uitlokt: gaaf! De Smart weegt redelijk door, zo'n 29,5 kg incl. accu. Daarmee kom je niet altijd gemakkelijk uit de voeten in etagerekken. Ik testte de stalling bij de HU-FE op Padualaan 97 die btw opvallend leeg was, maar dat gaat niet bepaald soepel!


De kracht van de Smart zit 'm in z'n looks en in z'n accelleratievermogen op de korte afstand. Wat er wat mij betreft direct uit moet is de snelheidsbegrenzing, want ook na een week wennen leidt die soms tot schrikreacties als je een bruggetje afrijdt of iets dergelijks. In combinatie met het korte sturen vind ik het abrupte inkomen van de begrenzer zelfs gevaarlijk. Met een beetje zoeken op internet lijkt een hack overigens beschikbaar ;-) De drie versnellingen die de bike heeft is basic, wat mij betreft zou wat meer snelheid gepaard mogen gaan aan een wat grotere spreiding in verzet.

Eenmaal moest ik onderweg mijn smartphone bijladen, en dat kan prima vanuit de usb-bus onder de koplamp. Een houdertje zou dan natuurlijk wel handig zijn, want nu moet je de telefoon in de hand houden.

Eindoordeel: Voor het doel waarvoor de HU de smart aanschafte: reizen tussen de vestigingen en naar stagebedrijven: uitstekende keuze met een mooi imago. Voor het serieuze woonwerkverkeer over grote afstanden heb ik mijn twijfels. Voor wie wel eens op een Flyer met een 350 W motor heeft gefietst, weet dat dat beter kan, maar ja daarvan is de prijskaart ook anderhalf maal zo hoog!





Sunday, 2 June 2013

Smart e-bike van @huduurzaamdoen aan de tand gevoeld, deel 1.

Sinds september vorig jaar beschikt de Hogeschool Utrecht in het kader van HUDuurzaamdoen onder andere over een aantal state-of-the-art e-bikes. Prachtige technologie, bedoeld om tussen de vestigingen heen en weer te reizen of stagebezoeken mee af te leggen. Alleen ... je ziet ze niet vaak op de weg, waarom eigenlijk niet? Tijd om er eens eentje wat uitvoeriger te testen met dank aan @svalenbreder.


Het zijn e-bikes, gebouwd door Smart / Mercedes Benz, modern ontwerp, drie versnellingen en voorzien van een open aandrijving: geen ketting, maar een onderhoudsarme carbon getande snaar. De broek blijft keurig schoon. Mijn exemplaar had nog zo weinig km op de teller dat de versnellingskabel nog even afgesteld moest worden om doorslaan van de trappers in de hoogste versnelling te vermijden. Fluitje van een cent, overigens. De electromotor, gemonteerd in het achterwiel is van BionX en heeft de aardigheid dat deze niet alleen als motor voor trapondersteuning werkt, maar tevens als generator waarmee remenergie of energie die uit afdalingssnelheid wordt opgewekt kan worden teruggeleverd aan de batterij.

Het zadel van de bike is voldoende hoog af te stellen, maar de stuurhoogte is gegeven, dus met lengtes boven de 1.85 m moet je wat zwaar op het stuur hangen. Er is voldoende stabiliteit voor losse handen, maar dat is natuurlijk niet de veiligste weg.... Verder ontbreekt een bagagevoorziening, dus een goede rugzak is een must als je wat mee wilt nemen. De eerste ervaring daarmee is overigens goed, geen natte rug tot dusverre.

Eerst nog maar even naar de techniek en het gebruiksgemak. De bediening van de e-bike gebeurt overzichtelijk vanaf een G2-console met verlicht lcd-display die in het midden van het stuur geklikt wordt. Plus en minknoppen maken het eenvoudig te schakelen tussen 4 ondersteuningsniveau's een neutrale stand en 4 opwekkingsniveau's voor de generator. Opwekkingsniveau 4 lijkt overigens alleen aan te bevelen bij héél steile afdalingen. Bij inschakelen van de e-bike gaat standaard de led-verlichting aan, maar door de aan/uit schakelaar op de G2 ongeveer 5 sec ingedrukt te houden, schakelt het licht uit, zodat je de batterij wat meer spaart.

De motor is rustig, geeft een licht tikkend geluid en zorgt vooral voor een acceleratie die uit de kunst is. Met een hoge ondersteuning de straffe tegenwind of een kanaalbrug trotseren gaat ronduit aangenaam. E-bikes zijn op grond van wettelijke eisen begrensd: de trapondersteuning valt weg bij 25 km/h. Bij de Smart e-bike betekent het dat je als vlotte fietser gemakkelijk tegen die grens zit en daarop reageert de bike niet soepel. Tussen 24 en 25 km/h merk je dat je rolweerstand abrupt toeneemt, iets waar je absoluut aan moet wennen. Het comfort van de bike zou ermee gediend zijn als deze snelheidsbegrenzer uitgezet kan worden.

De komende dagen maar eens zien wat de accu presteert, en hey, ik heb een usb-aansluiting ontdekt. Je kunt onderweg een beetje stroom in je smartphone leiden :-).

Sunday, 19 May 2013

Warme woorden bij zonnige opening buslus De Uithof op 15 mei

Arjen Gerritsen, verantwoordelijk BRU-bestuurder voor de exploitatie van het openbaar vervoer in de regio trad samen met de Utrechtse verkeerswethouder Frits Lintmeijer aan in De Uithof voor de formele opening van een stuk busbaan ten oosten van het WKZ dat tramvoorbereid is, de tunnel onder de Universiteitsweg waar vanaf oktober bussen naar P+R De Uithof gaan rijden en later ook de tram en het voorwaardige busplein/keerlus voor regionale en stadbussen. Stralend weer gaf de bijeenkomst een extra feestelijk tintje. In z'n uitgebreide speech sprak Gerritsen zich waarderend uit over het vermogen van betrokkenen om in gezamenlijheid tot een voortvarende aanpak te komen. Dat gold natuurlijk zowel voor de projectorganisaties  Uithoflijn en P+R De Uithof waarbij de eerste vooruitlopend op een definitief ontwerp voor de tramlijn al zoveel mogelijk vooruit werkte als voor de tweede die als uitvoerende opdrachtgever alle noodzakelijke inpassing waar mogelijk al realiseerde. Het gold ook de organisaties Gemeente en BRU èn Uithofpartijen die zich gezamenlijk inzetten voor de bereikbaarheid van Utrecht Science Park De Uithof.
Arjen Gerritsen, hier sprekend vanaf de nieuwe bushalte naast de busbaan, constateerde met tevredenheid dat ondanks het verschil in politieke binding en ondanks het verschil in gebruikelijke reiswijze Frits Lintmeijer en hij dikwijls in gezamenlijkheid optreden om 'iets voor de bus' te doen. Waarna beide heren met vergulde schaar in de hand de openingshandeling mochten verrichten om vervolgens als eersten per bus een rondje over de nieuwe keerlus te maken.

De bijeenkomst eindigde met een wandeling door de tramtunnel naar P+R De Uithof waar in een inmiddels glasdichte commerciële ruimte geborreld kon worden. Een select gezelschap begaf zich naar de bovenste verdieping van het P+R gebouw van waar de juist opgeleverde verkeerinfrastructuur goed te overzien is.
 

Tuesday, 7 May 2013

Openbaar vervoer weer een stuk vooruit in De Uithof

Op 15 mei wordt een vernieuwd stuk busbaan met keerlus officieel geopend ten oosten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Van hier rijden vanaf het najaar de bussen door de tramtunnel naar P+R De Uithof. Om die tunnel voor de toekomstige Uithoflijn goed aangesloten te krijgen op de ov-baan moest vooruitlopend op de aanleg van de trambaan nu een stuk busbaan vernieuwd worden en is in één moeite het gebied van de keerlus heringericht. Het project P+R De Uithof heeft deze aanleg begeleid. De oude simpele keerlus is vervangen door een volwaardig busplein met voldoende opstelruimte voor de gewone en (dubbel)gelede bussen die even buiten de dienstregeling kunnen wachten. Na 15 mei wordt zo snel mogelijk de tijdelijke busbaan uit het weiland verwijderd zodat Diergeneeskunde hier weer vee kan laten lopen.




Saturday, 16 March 2013

De Uithoflijn werkt door ...

Voordat de trambaan in De Uithof kan worden aangelegd is het nodig om het hoofdriool van het gebied een stuk om te leggen. Dat (vuilwater) persriool zorgt voor de afvoer van alle rioolaansluitingen van de gebouwen in het gebied: ziekenhuizen, universiteit, hogeschool enz. Het stuk riool dat verplaatst moet worden ligt onder de busbaan van lijn 12 en onder één van de doorgaande wegen. Typisch werkzaamheden voor een rustig weekend zou je zeggen. Maar helaas: tussen 15 en 18 maart 2013 zijn deze werkzaamheden gepland, gelijk met een universitaire open dag voor Bachelorstudies. Er worden op zaterdag 16 maart 10.000 gasten verwacht, er is extra bebording in het gebied, de verkeerslichten op de Universiteitsweg gaan uit, er zijn verkeersregelaars en er is extra inzet van bussen. Jawel, lijn 12. Gaat dat dan goed? Dankzij goede coördinatie met de projectorganisatie Uithoflijn, is er een tijdelijke dam waar de bussen overheen kunnen rijden, staan er tankwagens stand-by om voor afvoer van rioolwater te zorgen en functioneert alles naar wens. Een fotoverslag.


Tuesday, 1 January 2013

New Hard Disk in old MacBook Pro finally working. TIP!


Since the subject of this topic caused me a lot of time and frustration, I wrote down the final and working solution for the benefit of those whom it may concern. I own a MacBook Pro (pre-unibody, Intel, type A1261, early 2008) which I wanted to upgrade and equip with a bigger HD. I chose the fast 7200 tr/min WD Scorpio Black SATA II 750 GB. To clone my present HD I tried both SuperDuper! and Carbon Copy Cloner by Mike Bombich. Before I set off, I used Disk Utility to partition my new drive correctly for the HFS+ file system: Volume Scheme set to 1, selected GUID Partition Table and set the format to Mac OS Extended (Journaled). 



For the cloning, I initially followed the standard procedure, booted my Mac from the original HD, hooked up the new disk externally (seperate mains powered USB bus) and had SuperDuper! and later CC Cloner produce a bootable image. The process took almost 7 hours at a time in my case, my original HD being brimmed. To have a working disk I had CC Cloner provide me with a Recovery Partition on the new HD to get Mountain Lion properly set up (Apple no longer distributes the Mac OS X Installer on a DVD from Lion onwards). So far, so good. I could very nicely boot from my new HD as long as I left it hooked up externally!


As soon as I fitted the WD in my Mac and tried to boot from it, the disk was no longer recognised and I was invited to eject or initialise. Bummer!


Booting from my original disk and running Disk Utility repeatedly confronted me with the incorrect  report: MBR/MS-Dos partition. Now what? After reformatting and retrying nothing changed. At last, I tried to work inversely. I hooked up the old HD externally, booted from there and after re-initializing cloned to the new drive as a target. Guess what? I was up and running! Don't ask me for an explanation, but somehow this workaround is a valid procedure.