De Stichting Utrecht SciencePark heeft in het kader van de regionale netwerksamenwerking Utrecht Oost als onderdeel van de mobiliteitsagenda uitvoering gegeven aan het inrichten van een multi-modale reiswijzer, in samenwerking met GoAbout. De reiswijzer is te raadplegen via www.usp-bereikbaar.nl.
De reiswijzer geeft meer omvattende reisadviezen dan de gebruikelijke OV- en autoverbindingen, maar voegt ook fiets toe, waaronder OV-fiets en biedt daarnaast mogelijkheid voor het incorporeren van aanvullende reisopties. Om de daad bij het woord te voegen rolt USP als steun in de rug bij de keuze voor alternatief natransport een deelfietsproject uit: de campusbike. Vooralsnog zijn er 5 exemplaren gestationeerd onder P+R De Uithof. Een netwerkje van enkele tientallen exemplaren is voorzien voor 2017.
De campusbike is een Cortina Blau low budget stadsfiets uit de fashion collectie, in damesuitvoering. De fiets heeft een aluminium frame, is uitgevoerd met een traditionele terugtraprem en schakelt automatisch tussen twee versnellingen. Verlichting is geïntegreerd in het frame en is, met name achter, wat licht uitgevoerd. Te bedienen met kleine schakelaartjes. Als extra beschikt de fiets over een tassenrekje voorop waarvoor wel een eigen snelbinder meegebracht moet worden.
De ambitie van het netwerk van campusbikes is dat deze zonder docking stations gebruikt kunnen worden in een multi-pointopzet. Er moet dus enkele reistrajecten mee gefietst kunnen worden. De techniek om dit mogelijk te maken is gevonden in een AXA Bluetooth E-Ri frameslot dat via smartphones bediend kan worden. Vooralsnog kan dit alleen nog met een bèta-release van een iOS App, maar verdere ontwikkeling is gaande, ook naar Android.
Na aanmelding via de USP-bereikbaarsite is het noodzakelijk de Testflight App van Apple te downloaden om daarmee via de bij aanmelding verstrekte code de bèta-app van GoAbout te kunnen installeren. De app biedt een handzame routeplanner die goede adviezen levert, inclusief fietstijden. De tab 'subscriptions' geeft toegang tot de Campusbike.
Zodra je op korte afstand van de fietsen staat, verschijnen de beschikbare fietsen op je beeldscherm. Bij P+R De Uithof staan de fietsen 11 t/m 15, wat met viltstift op het slot is aangegeven. Waarom fietsnummer in de app niet gelijk is aan bicycle (hierboven 11, resp. 9) blijft mysterieus, maar het werkt wel. Met een druk op de knop springt het slot open en moet je de lange ketting om je frame wikkelen. Dat is wat bewerkelijk omdat de ketting met tiewraps is vastgezet, je kunt hem dus niet in een mandje doen of zo..
De instelling van het zadel (ook voor lange mensen voldoende in hoogte in te stellen) gaat makkelijk met een snelsluiting. Vrees voor diefstal van het zadel heeft een wat lullig extra draadslotje tot gevolg gehad. Het fietsen zelf is basic. De terugtraprem is voor mensen die beter gewend zijn oppassen geblazen, even de trappers in de juiste positie is er niet bij en je ligt zo op je gezicht. De 2-standen automaat is even wennen, het zwaardere verzet komt vanzelf in bij het bereiken van een snelle trapfrequentie. Met wat inhouden kun je geforceerd terugschakelen, maar een licht verzet fietsen tegen de wind is een uitdaging. Mijn favoriet is deze naaf niet, maar onderhoudstechnisch zal het ongewijfeld een slimme keuze zijn.
Na afloop van de rit zijn er twee mogelijkheden:
- Fiets op slot zetten en later de rit hervatten;
- Fiets op slot zetten en gebruik beëindigen.
Als je wilt stoppen en later verder wilt fietsen, kies dan alleen voor de optie 'Close'. Het slot wordt dan vrijgegeven om het handmatig te kunnen sluiten. Je gebruikstijd ('Duration') blijft gewoon doorlopen totdat je je rit weer vervolgt. Je kunt de fiets dus ergens stallen en zekerheid hebben er ook weer verder mee te kunnen. Als je de fiets weer wilt vrijgeven voor anderen, druk dan, nadat je de fiets op slot hebt gezet op het blauwe balkje 'Stop using the bicycle'. Dat kan echter alleen op door de provider bepaalde (gps-)locaties die vooralsnog niet bekend gemaakt zijn of operationeel.
Wees bewust van de optie! Bij mijn eerste test had ik na op slot zetten mijn telefoon in m'n zak gestopt en de optie 'stop using' niet als een tweede handeling geïnterpreteerd, ook al omdat uit de smallere vormgeving geen 'knop'-suggestie spreekt.
Samengevat biedt de campusbike een basic mogelijkheid om even een korte verplaatsing te realiseren als na- of tussentransport. Na gebruik biedt de app de gelegenheid om wat feedback te leveren en bijvoorbeeld aan te geven of de fiets onderhoud behoeft.